9 tips voor de beginselen van een goed netwerk

Vind jij netwerken ook zo belangrijk? Netwerken is dan ook een onwijs handige skill waar je veel plezier van kunt hebben. Volgens Intelligence Group vindt één op de vijf Nederlanders een baan via hun eigen netwerk. Dat is nog eens handig! Gebruik maken van je eigen netwerk dus, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Hierbij onze 9 tips om op een goede manier gebruik te maken van je eigen netwerk. Handig toch?

1. Maak een LinkedIn account aan LinkedIn is het perfecte sociale medium om banden aan te halen met mensen die op professioneel vlak interessant voor jou kunnen zijn. Je kunt gemakkelijk jouw eigen profiel aanmaken, hobby’s en werk toevoegen maar ook kan je connecten met wie je maar wilt! Ook is het handig om eens te gaan kijken bij jou kennissen, hebben de contacten connecties die ook interessant kunnen zijn voor jou? Vraag of zij jou willen introduceren en je hebt direct een streepje voor.

2. Begin klein Netwerk borrels zijn heel interessant maar als je hier nog niet bekend mee bent kun je het beste klein beginnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen te praten met iemand die je op straat tegen komt, iemand die je op een verjaardag tegen komt het maakt niet uit als je maar met iemand praat die je nog niet kent. Op deze manier kun je alvast wat gespreksonderwerpen uitvinden en kun je jezelf voorbereiden op de grotere projecten. Zie het als een soort informele oefening.

3. Volg verschillende groepen Sluit je aan bij groepen die relevant zijn voor jouw carrière. Van LinkedIn-groepen tot relevante (studie)verenigingen en commissies. Vanuit hier worden wel eens borrels of andere leuke evenementen georganiseerd. Ga er heen, wees actief op Sociale Media (misschien leer je dan van te voren al iemand kennen zodat je makkelijker een praatje kan maken) en onthoud: fouten maken mag, als je er maar van leert!

4. Een goede eerste indruk Maar toch is dit het allerbelangrijkste: je eerste indruk. Zorg dat deze positief is. Pas je aan, aan de omgeving en doe alvast research naar verschillende factoren zodat je tussen het andere publiek past. Iemand heeft in een paar seconden al een oordeel klaar, dus bedenk dit voordat je gaat netwerken.

5. Een open houding Een open houding is van belang. Zorg dat je een uitnodigende houding hebt. Kijk eens rond en stap op een persoon af om een praatje te maken. Tijdens dit praatje ga je niet met je armen over elkaar staan maar hang je je armen naast je lichaam. Je stelt jezelf voor met een grote glimlach, vertelt iets over jezelf en vraagt daarna iets over de ander. Vanaf hier gaat de rest vanzelf. Jezelf bij een groepje aansluiten is ook een mogelijkheid maar kijk hier mee uit. Mensen willen niet graag gestoord worden in hun gesprek. Maak oogcontact en loop daarna pas het groepje in. Ook is het netjes om altijd nog even extra te vragen of je erbij mag komen staan.

6. Visitekaartjes Visitekaartjes staan misschien professioneel, maar zijn niet altijd even relevant. Nummers uitwisselen is dan een goed alternatief. Zorg wel altijd dat je na een netwerk borrel even iets van je laat horen. Op deze manier houd je het contact warm en zal diegene eerder aan jou denken.

7. Wees geïnteresseerd Iedereen vindt het leuk om oprechte aandacht te krijgen. Zorg voor herhaling en je geeft diegene het idee dat je echt luistert. Zeg bijvoorbeeld: ‘’Hoi Lisa, ik ben Anne’’ Stel geïnteresseerde vragen en zorg dat je iets persoonlijks kunt onthouden waarop je een volgende keer kunt terugkomen. “Hoe was je vakantie in Frankrijk?”Dit is een goede binnenkomer voor een volgend gesprek.

8. Contacten komen van 2 kanten Niets is zo vervelend als mensen alleen naar jou toe komen als ze iets van je willen, toch? Zorg daarom dus dat je ook regelmatig iets voor een ander betekent al toon je alleen maar interesse of ga je iets leuks met diegene doen. Investeren in je contacten is net zo belangrijk als een netwerk opbouwen. Zo blijft je netwerk in evenwicht en bouw je gezonde relaties op.

9. Positieve herinnering Wees altijd aardig en beleefd tegen iedereen, zodat de herinnering aan jou een positieve is. Je weet nooit wie je nodig gaat hebben al lijkt het alsof je er op dat moment niks aan hebt. Behandel iedereen zoals jij behandeld wilt worden en met je wordt een PRO in netwerken! Lees binnenkort ook 9 tips voor een gevorderd netwerk!

Lees binnenkort ook de 9 tips voor gevorderden bij Level Eleven