Blog: Gebrek aan inspiratie

Het is alweer even geleden dat ik een blog heb geschreven… houd het maar op gebrek aan inspiratie. Want waar haal je zomaar inspiratie vandaan op commando? Meestal tijdens een brainstorm met meerdere mensen kom je een heel eind, maar uiteindelijk bedenk je dat ene briljante idee op de meest vreemde en onhandige momenten, jullie hebben dat vast wel eens mee gemaakt.

Neem het programma ‘Het beste idee van Nederland’. Wie tijdens dat programma voor de buis zit, heeft ongetwijfeld wel eens gedacht: hoe komt hij of zij er bij?!  Mensen verzinnen de meest idiote oplossingen, maar daartussen zitten er toch echt een paar schitterende ideeën die je leven vaak een stuk makkelijker kunnen maken. Neem het winnende idee van 2014 als voorbeeld, de OBOS; Openstaande Bestrating Overwinnende Sneeuwschep (wat is jullie eerste gedachte?) De OBOS moet het scheppen van sneeuw makkelijker maken, want door het behoorlijk goed bedachte systeem blijft de schep niet meer achter de tegels of andere objecten haken. Hartstikke handig, want het is een rotklus om sneeuw te scheppen. Echter vraag ik mij af hoe deze meneer dit heeft bedacht en heeft gehandeld. Mijn gedachte: mevrouw vroeg haar man sneeuw te scheppen voor het huis, vervolgens ging dit ging echter niet van een leien dakje en meneer ging op zoek naar een betere oplossing; voilà! Zo gemakkelijk kan het zijn. Nog een paar geweldige ideeën naar mijn idee, waren de autogordel uit 2007, die meteen losschiet zodra de auto te water raakt, de klem die de wandelstok vast zet zodat het niet om kan vallen (vooral populair onder de ouderen) en de lunch locker uit 2011 zodat je brood op zijn plaats blijft zitten. Vrij simpele dingen die de dagelijkse bezigheden makkelijker kunnen maken voor een hoop mensen, waar je in eerste instantie misschien nooit aan gedacht had!

De hele dag door moeten we met ideeën komen, bijvoorbeeld voor deze blog. Ik bedacht dit in de trein, een ideale spot om uit het raam te kijken en op grandioze ideeën te stuiten. In de auto, bijvoorbeeld in de file of onder de douche zijn ook uitstekende broedplaatsen voor fantastische ideeën. Het bed is ook populair, onbewust de dag doornemen en opeens op een waanzinnig idee komen, die je dan wel meteen moet opschrijven, want vaak ben je het de volgende ochtend weer vergeten. Herken je dat?
En zonder inspiratie, geen motivatie! In het uiterste geval, mocht je linker hersenhelft het overnemen, is de cursus ‘creatief denken’ misschien de oplossing, maar je kunt ook je gedachten de vrije loop laten en zo spontaan ideeën creëren. De spontane ingevingen zijn vaak het meest ingenieus.

Bovendien, wanneer het in je hoofd zit, moet je het natuurlijk uitwerken. Meestal is het op zo’n moment dat dat niet uitkomt. In de trein heb je geen papier bij je en je mobiel typt zo lastig zo’n lang verhaal, in bed heb je geen zin om uit je bed te gaan, onder de douche… vanzelfsprekend denk ik en in de auto lijkt het me ook niet zo slim om rustig op de vluchtstrook op je laptop het idee uit te werken. Een tip, opnemen op je smartphone!
Soms heb je het zo in je hoofd, dat het moeilijk is om alles op de juiste manier te verwoorden. Heb je een ontwikkeld rechter hersenhelft en ben je erg creatief, houd het dan overzichtelijk! Vaak kom je de gehele dag door met ideeën en je wilt niet je hele bureau vol hebben met gele sticky notes, toch?

Kortom, de beste ideeën komen spontaan en op commando is het vaak een stuk moeilijker. Je kan zitten wachten en geconcentreerd focussen op een goed idee, maar ga liever een stukje wandelen en de ideeën stromen binnen. Ik kan je natuurlijk niets beloven. Succes!

Geschreven door Anouk Slierendregt