10 tips om succesvol te netwerken!

Lunchen op het Netwerkfestival 2017

Netwerkfestival 2017

Als Commercieel Manager van Level Eleven is netwerken een belangrijk onderdeel van mijn werk waar ik veel tijd en energie in steek en ook veel energie van krijg. Ik ben aangesloten bij twee netwerkorganisaties, Genootschap voor Eventmanagers en Oram. Naast de bijeenkomsten van deze netwerkorganisaties sluit ik regelmatig aan bij andere bijeenkomsten welke aansluiten op onze branche en relevant zijn om te bezoeken.

Wat is goed netwerken?

Netwerken is contacten leggen, duurzame relaties opbouwen en tevens goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Veel voordelen om hier tijd en energie in te steken. Naast netwerkbijeenkomsten ben je vaker aan het netwerken dan je denkt. Denk maar aan je privéleven waarin je vast regelmatig praat over je werk, zoals met die ene oom die bij een multinational werkt.

Omdat netwerken niet voor iedereen vanzelfsprekend is, wil ik je graag meenemen in mijn bevindingen wat voor mij wél en niet werkt, wanneer voor mij een netwerkevent geslaagd is geweest en hoe je, je kunt voorbereiden maar ook hoe je netwerken opvolgt. Voor iedereen werkt een andere aanpak, maar ik geef je graag tips die voor mij goed werken om succesvol te netwerken.

Voorbereiding voor een netwerkevent

  1. Wanneer je, je hebt aangemeld krijg je vaak een ledenlijst toegestuurd. Bekijk de lijst. Wie komen er allemaal en wie wil ik spreken? Stel een doel voor jezelf. Met wie zou ik willen praten? Is er geen lijst beschikbaar, vraag hierom. In principe is deze altijd beschikbaar. Bewaar de lijst ook voor later, waardoor je databases kunt opbouwen, bijvoorbeeld van diverse doelgroepen.
  2. Neem genoeg visitekaartjes mee! Wellicht vanzelfsprekend maar toch vervelend als je deze bent vergeten en iemand heeft belangstelling in jouw bedrijf.
  3. Denk vooraf goed na wat voor kleding je aan doet. Over- of underdressed voelen kan desastreus zijn voor je zelfvertrouwen. Je voelt je wellicht al een stuk zelfverzekerder als je mooi en strak bent aangekleed?!
  4. Weet waar je naartoe gaat. Bereid jezelf voor. Waar ga ik heen? Wat is het thema? Een goede voorbereiding is het halve werk, hierdoor kun je je beter focussen op de mensen en het netwerken zelf.

Netwerken maar!

  1. Wees jezelf bewust van een open houding. Het is namelijk prettiger om mensen aan te spreken wanneer ze benaderbaar zijn. Ben je alleen? Onthoud; je bent niet de enige. Je kunt gemakkelijk afstappen op iemand die alleen staat of ze bij een gesprek betrekken. Neem het initiatief als je ziet dat mensen dit lastig vinden, ze zullen je dankbaar zijn. Vanuit een activiteit of presentatie is een gesprek simpel aan te knopen. Tip: denk niet te veel na!
  2. Stel jezelf voor met een stevige handdruk en toon interesse in de persoon voor je. Stel vragen en vraag door. Praat niet te snel over jezelf. Niemand zit te wachten op een keihard salesgesprek. Deel geen brochures o.i.d. uit, dit kan altijd later nog via de mail of beter: in een persoonlijk gesprek.
  3. Vraag bij de afronding van een interessant gesprek of je contact mag opnemen naderhand. Dan verras je niemand met je telefoontje achteraf. Hou het niet bij één telefoontje maar blijf het contact onderhouden. Wellicht volgt een persoonlijke afspraak of kun je hier tijdens een volgende ontmoeting naar vragen. Vergeet dus niet naderhand door te pakken.

Follow up na het netwerken

  1. Voeg de mensen die je gesproken hebt toe via LinkedIn. Dit kan een eerste ingang zijn voor verder contact. Voeg hier altijd een persoonlijk berichtje aan toe.
  2. Neem ook echt contact op als je dat hebt beloofd. Een dag kan nog zo prettig zijn geweest, het gaat immers wel om het opbouwen van relaties.
  3. Wees kritisch op jezelf! Stel jezelf altijd de vraag wat had ik anders of beter kunnen doen. Heb ik er alles uitgehaald en was dit netwerkevent effectief voor mij en mijn bedrijf?

Veel succes met netwerken en het allerbelangrijkste; heb er plezier in! Dan straal je dit ook uit!

 

Hartelijke groet,

Eline Weeber, Commercieel Manager Level Eleven

Lees ook:

5 tips voor het onderhouden van uw netwerk

9 tips voor de beginselen van een goed netwerk

Tips hoe je wel en hoe je niet moet netwerken