5 tips voor het onderhouden van uw netwerk

Op 13 septeIMG_008mber 2017 schreven wij een artikel voor de beginselen van een goed netwerk en nu gaan wij daar nu verder op in. Lees snel ons artikel: Hoe onderhoud je een netwerk en vergroot je jouw netwerk? Met deze 5 tips ben jij straks een PRO in netwerken!

Dat netwerken belangrijk is, dat wisten we al! Maar een netwerk onderhouden en uitbereiden is net zo belangrijk. Hoe onderhoud ik mijn netwerk en hoe vergroot ik deze? Dit zijn onderwerpen die zowel van belang zijn voor een werkzoekende als voor een werkende die actief bezig is met netwerken. Nieuwsgierig geworden? Level Eleven geeft 5 tips.

Contacten uit het verleden ophalen
Een adres boekje, je mobiele telefoon of je agenda kunnen dienen als hulpmiddel om oude contacten op te halen en hiermee je netwerk te vergroten. Hierin staan verschillende oude contacten waarmee je normaal gesproken niet zo veel meer mee zou doen. Een oud collega waarvan het contact verwaterd is? Neem contact met haar op! Vraag wat haar nu bezig houdt, hoe heeft zij het eigenlijk in haar nieuwe huis en hoe gaat het nu met haar nieuwe vriend? Zo kan je dat contact weer opbouwen en wie weet brengt dit je iets voor in de toekomst. Zo had ik ooit een collega die eens in de zoveel tijd zijn telefooncontacten uitzocht en afspraken maakte. Je moest eens weten hoeveel contacten hij daaraan overhield. Zo onderhoud je dus relaties en laat je nieuwe relaties opbloeien.

Delen met de juiste persoon
Een andere manier is door de gewoonte te ontwikkelen om alles wat je tegenkomt en je raakt of enthousiast maakt deelt met een ander. Wat dit is maakt niet uit! Deel dit met de persoon waarvan jij denkt dat jullie dit gevoel delen, hoe makkelijk is het om te praten over iets wat je inspireert of blij maakt en dat je gesprekspartner dat gevoel ook deelt? Verder is het contact met collega’s heel belangrijk. Onderhoud je contacten op de werkvloer, praat over gedeelde interesses, ga eens lunchen met collega’s en wie weet houd je er wel vrienden aan over en kom er de volgende dag op terug met een leuk nieuwtje over dat onderwerp of stuur haar een nieuwsbericht op dat je toevallig tegenkomt met betrekking op dat onderwerp. Dit zorgt voor een leuke wisselwerking.

Schrijf iets terug
Hoe weinig tijd je ook hebt.. Als een oude collega jou mailt voor een afspraak laat dan altijd wat van je horen en laat dit niet langer dan 2 dagen op zich wachten. Zorg dan ook dat je geïnteresseerd bent. Maak een afspraak zelfs als je daar soms geen zin in hebt, het hoeft niet meteen je kunt ook iets voor de toekomst plannen. Bedenk dat ook dít wat kan opleveren.

Maak een LinkedIn profiel aan
Een mooi Social Media kanaal om contacten te onderhouden en je netwerk te vergroten is het zakelijke platform LinkedIn. Op LinkedIn kan je een zakelijk profiel aanmaken, kan je oude contacten vinden en kan je vacatures bekijken. Veel bedrijven en particulieren gebruiken LinkedIn. Bedrijven kijken vaak zelfs op LinkedIn als je komt solliciteren, erg zinvol dus! Maar daarbij geldt natuurlijk wel, zoals op elk ander Social Media je moet er wel tijd aan besteden, een zakelijk profiel aanmaken en een up to date profiel tonen. Snel inschrijven voor LinkedIn dus en linken maar!

Visitekaartjes
Nadat je naar een netwerk evenement bent geweest krijg je in de meeste gevallen visitekaartjes mee. Weggooien, dat is niet de bedoeling. Je denkt misschien dat je er niks aan hebt maar dat kan wel degelijk zo zijn. Maak thuis een map waarbij je alle kaartjes op thema of op alfabetische volgorde rangschikt. Zo heb je een goed overzicht van jouw netwerk doormiddel van kaartjes. Pak eens in de zoveel tijd een kaartje uit deze map en stuur een spontaan bericht. Want zoals bij alle tips in dit artikel, het kost tijd maar het is het zeker waard.

Ik hoop dat ook dit artikel weer leerzaam was en jullie ondertussen PRO’s zijn geworden in het netwerken. Bedankt voor het lezen van deze artikels, binnenkort schrijf ik over mijn 1e ervaring met een webseminar. Ik deel met jullie dan 8 idioot simpele tips om van klanten, bezoekers te maken. Tot dan!