BLOG: DO YOU REMEMBER?

Kan jij het nog herinneren? Als de dag van gisteren zie ik de beelden voor mij. Ik liep mijn wekelijkse folderwijk en zag bij elk huis de televisie aan. Met allemaal hetzelfde beeld: een vliegtuig die zich in de iconische Twin Towers boorde. Weet je het nog? De zomer van 2007 waarin bankiers, strak in pak, met dozen vol kantoorspullen hun bankgebouwen verlieten en de rest van de wereld voor het eerst de term Credit-Default-Swap ten oren kwam? En dan nu: 15 maart 2020, omstreeks 17:00, we gaan sluiten. Nederland besluit tot gedeeltelijke lock-down in de strijd tegen het corona virus COVID-19 en sluit voor drie weken alle horeca-gerelateerde bedrijven waaronder mijn evenementenlocatie Level Eleven Amsterdam.

Als student geschiedenis en conflict studies kan je er niet om heen: bizarre terroristische daden, financiële crises, epidemieën en pandemieën zijn van alle tijden. De zwarte dood in de Middeleeuwen, Spaanse griep na de 1e Wereld Oorlog en de hedendaagse corona-virussen SARS & COVID-19. Historische momenten als 9/11 en de financiële crisis zorgen vaak voor grote veranderingen in de wereld. Los van de oorlogen die gevoerd zijn na de aanslagen op de Twin Towers is er in elk Westers land een migratiedebat & integratiedebat ontstaan en popte de populistische politici als paddenstoelen uit de grond. Verandering.

Naast de ongekende economische gevolgen van de huidige corona pandemie zullen er wereldwijd veranderingen ontstaan. Blijven we een globale geïntegreerde economie? Zullen landen als Amerika en China hun grenzen verder op slot gooien, of gaan ze juist een intensieve samenwerking aan? Hoe ziet de EU eruit na Corona? Hechter of uiteengeslagen? Zorgt Corona voor nog meer wereldwijde vluchtelingenstromen? Ik ben benieuwd, we zullen zien.

Voor nu houd ik mij vast aan de positieve sociale veranderingen in Nederland: Hartverwarmende steunbetuigingen aan de zorg, creatieve oplossingen voor de horeca, maar vooral ook medeleven en compassie. Met de ouderen, de zwakkere en de mensen die nog wel dagelijks moeten werken. Hoewel we meer dan ooit fysiek afstand van elkaar moeten nemen, lijken we als mens dichterbij elkaar te komen. Laten we niet verharden door lock-down maatregelen, maar elkaar blijven (digitaal) opzoeken en helpen. Let een beetje op elkaar en dan komen we er wel doorheen!

Léon Egberts
Directeur Level Eleven