BLOG: FEESTEN OP ANDERHALVE METER AFSTAND?

Je kan er niet meer om heen. Of eigenlijk je moet er omheen, met minimaal anderhalve meter! De meeting- en eventbranche weet niet hoe snel ze de ‘opdracht’ van onze Premier moeten opvolgen om de anderhalve-meter-maatschappij in te richten binnen hun eigen locaties. Routings, communicatie, lunchboxes etc. over alles wordt nagedacht om anderhalve meter ready te zijn. Op papier tenminste.

Ik waardeer het enthousiasme van mijn concullega’s, collega’s en medewerkers in het bijzonder. De flexibiliteit die tekenend is voor onze branche zie je terug in de snelheid en innovatie van oplossingen om een doorstart te kunnen maken met onze branche-economie. Voor meetings en congressen lijken we er aardig uit te komen. Wederom: op papier. Het is niet alleen pijnlijk om te zien dat ieders capaciteit drastisch wordt teruggeschroefd, maar dat we ook letterlijk afstand moeten nemen tot onze gasten en collega’s. Wat voor een impact gaat dit hebben op de gastvrijheidsziel van onze industrie?

Daarnaast kunnen wij wel alles zo perfect mogelijk regelen binnen onze gebouwen. De meeste van ons zijn afhankelijk van het ov. Kan ik ervan uit gaan dat Amsterdam Centraal straks ingericht is op de anderhalve-meter-samenleving? Met het handjevol passagiers wat nu reist lijkt het me nog wel te doen, maar wat als we straks weer en masse op elkaar gepropt om 8.00 uur op het station staan? En hebben alle locaties straks wel soortgelijke regels voor de gasten? Zelfs ik raak soms al in de war door de regels in supermarkten en winkels die allemaal verschillen!

Hoe gaat het straks met feestelijke events? Ik kan genoeg anderhalve-meter-concepten bedenken om ze door te laten gaan. Maar is de vraag er dan ook naar? Beperkingen in de hoeveelheid alcoholische dranken of volledig alcoholvrije feesten zijn hierbij reële opties. En zelfs dan, moeten we gasten vragen het pand te verlaten als ze geen 1,5 meter afstand kunnen nemen? Zijn Nederlands bereid om te feesten op een andere manier dan we gewend zijn?

Hoe zien jullie het voor je? Hebben we straks feestjes op 1,5 meter afstand van elkaar? Of hebben we alleen nog maar sit-down concepten? Zijn we bereid als samenleving om tijdelijk afstand te nemen van onze feestelijke vrijheden zoals we dan gewend waren?